Mungbonensoep leent zich uitstekend voor een Voorjaars- of Najaarscleanse. De boontjes hebben een ‘schrapend’ karakter en schonen de binnenkant van ons systeem op. Het drijft afvalstoffen af en kan daarbij heel helpend zijn om het systeem van binnenuit op te schonen.
De soep is super easy te maken, het enige ’trickey’ eraan is dat de mungbonen een nacht (of langer) geweekt te hebben! Anders zijn ze nog niet ready to use…
Dus: zet die boontjes in de week en prepare yourself voor deze heerlijke, opschonende soep 🙂
Ingrediënten (3-4 personen)
• 230 gram droge groene mung bonen – een nacht of langer geweekt
• 1,5 liter water (of meer als je een wat waterige consistentie wilt)
• 1/2 EL ghee
• 1⁄2 theelepel kurkuma
• mespunt asafoetida (hing)
• 3 cm verse gember
• 1 theelepel komijnzaad (heel)
• 1 theelepel korianderpoeder
• ¼ theelepel zout
• zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze:
1. Spoel de bonen af, het water van het weken mag je weggooien, en met veel water afspoelen.
2. Verwarm de ghee in een pan, voeg alle kruiden toe. behalve het zout. Bak dit al roerend 1 minuut, totdat de geuren vrijkomen.
3. Voeg dan de bonen en eventueel groenten toe en roer goed door.
4. Voeg het water toe, breng aan de kook en laat 30-40 minuten doorkoken totdat de bonen zacht en gebroken zijn.
5. Voeg nu het zout toe en eventueel meer water.
Wil je even iets anders? Of behoefte aan een andere smaak? Voeg dan wat groenten toe:
Bijvoorbeeld, pompoen of wortel voor Vata, spinazie voor Pitta en Kapha.
Je kan de soep zo laten en gelijk eten, of nog pureren.
Mocht je spijsverteringsvuur laag zijn, dan is pureren een goede optie.
Vergeet de Asafoetida niet, zodat je gasvorming zoveel mogelijk beperkt.
Bon apetit!
Liefs, Liese & Janneke