Kithari, één van m’n favoriete maaltjes. Het is voedend, licht verteerbaar, super lekker, gemakkelijk te maken en vele variaties mogelijk qua substanties en groenten.
Ik eet dit graag wanneer ik behoefte heb aan grounding, me uit balans voel of tsja eigenlijk eet ik het gewoon heel graag en is m’n buik er heel erg blij mee; geen opgeblazen taferelen of snack-trek daarna.


Benodigdheden: (voor 3-4 pers)
~ 180 gram basmatirijst
~ 180 gram mungbonen, een nacht geweekt
~ 370ml water
~ 3 cups gesneden groenten; bijv. courgette, doperwten
~ 2 theelepels ghee
~ 2 laurierblaadjes
~ duimpje verse gember, fijngehakt of geraspt (of ¼ tl gemalen gember)
~ ½ theelepel kurkuma
~ 1 theelepel komijnzaad (heel)
~ 1 theelepel korianderzaad (heel)
~ mespuntje asafoetida
~ ¼ theelepel zout
~ eventueel wat koriander of peterselie om op te dienen
Bereidingswijze
Was de rijst met een ruime hoeveelheid water. Je zult zien dat er een hoop ‘gruizig water’ vanaf komt. Dit is zetmeel en dat wil je het liefst zoveel mogelijk eraf spoelen, want dit belemmert de spijsvertering. Zet een pan met een stevige bodem op het vuur en verwarm hierin de ghee. Doe vervolgens het komijnzaad, korianderzaad, de laurierblaadjes en de asafoetida in de pan.
Wanneer de geuren vrij beginnen te komen, voeg dan ook de gember en kurkuma toe.
Doe vervolgens de rijst en mungbonen erbij en roer goed. Dan het water, de groenten en het zout toevoegen en weer goed roeren. Doe de deksel op de pan en laat de kitchari gaar worden op laag vuur. Tussendoor niet teveel roeren. Wellicht alleen wanneer het dreigt aan te bakken.
Voeg indien gewenst nog wat water toe, wanneer je ziet dat de kitchari droog staat en nog wat verder door heeft te koken.
Serveer de kitchari met wat verse koriander of peterselie.
Over de consistentie van de kitchari zijn de meningen verdeeld: Janneke eet haar kitchari bijvoorbeeld het liefst met wat meer bite en vindt Liese juist dat smeuïge heel lekker. Zo zie je maar weer: iedereen is anders.
Maak het vooral zoals je zelf lekker vindt.
Ook de keuzes van groenten hierin, bijvoorbeeld. Die kun je kiezen naar wat er op dat moment in het seizoen is. Hierbij delen wij in ieder geval de basis van het recept en wat inspiratie hoe je de kitchari geheel naar eigen wens kunt creëeren.
Tip: erg lekker met een (zelfgemaakte) chapatti en een koriander chutney erbij 🙂
Enjoy!
Kitchari wordt vaak gebruikt als onderdeel van een monodieet tijdens een cleanse. Wil je dit ook eens ervaren? Van 9-15 oktober organiseren wij een Ayurvedische Najaarscleanse, klik hier voor meer informatie.

Ama in Ayurveda: de verborgen oorzaak van disbalans
Heb je weleens last van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid of een witte aanslag op je tong? Volgens Ayurveda kan dit een teken zijn van Ama,

Recept: Rode bieten dahl
Rode bieten dahl met geroosterde rode bietjes (ingrediënten voor 2 personen): 175 g rode linzen, gewassen 4 middelgrote bietjes 1 EL verse gember, geschild en

Recept: Mungbonensoep
Mungbonensoep leent zich uitstekend voor een Voorjaars- of Najaarscleanse. De boontjes hebben een ‘schrapend’ karakter en schonen de binnenkant van ons systeem op. Het drijft

Recept: Appelchutney
Hmmm, chutneys! Zo’n lekker smeuïg, vaak zoet-ig, smaakvol goedje bij de maaltijd. In de Ayurveda worden chutneys vaak toegevoegd aan de maaltijd. Waarom? Omdat je

Recept: Kitchari
Kithari, één van m’n favoriete maaltjes. Het is voedend, licht verteerbaar, super lekker, gemakkelijk te maken en vele variaties mogelijk qua substanties en groenten. Ik

CCF-tea
CCF tea, of in het gewoon Nederlands KKV thee, ondersteunt de spijsvertering, en tja… is ook gewoon lekker! Volgens de Ayurveda is je spijsverteringsvuur centraal