Recept: Appelchutney

Liese Schram
appelchutney

Hmmm, chutneys! Zo’n lekker smeuïg, vaak zoet-ig, smaakvol goedje bij de maaltijd. In de Ayurveda worden chutneys vaak toegevoegd aan de maaltijd. Waarom? Omdat je graag alle 6 de smaken verwerkt wilt hebben in een maaltijd – en een chutney leent zich daar uitstekend voor.

Deze appelchutney is ook echt een uitkomst voor het geval je van die verrimpelende appeltjes in de fruitschaal hebt liggen, niet zo fris en knapperig meer om uit de losse pols te eten, maar wel nog perfect te gebruiken in een chutney.

Verwacht je bezoek? Ook een ‘simpele’ maaltijd is met zo’n chutney eenvoudig een upgrade te geven. (Ook voor jezelf leuk om te doen natuurlijk 😉 )

Well, there we go.

Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen):

~ 6 appels
~ +/- 1 cm gember, geschild en in kleine stukjes gesneden
~ 1 kaneelstokje
~ +/- 4 kruidnagels
~ 1tl anijszaad (heel)
~ ½ tl kurkuma
~ ¼ tl chilivlokken (of snufje cayennepeper)
~ 1 EL ghee
~ 3 EL water
~ 1 EL kokosbloesem suiker, palmsuiker (jaggery) of oerzoet
~ optioneel: 1 steranijs

Bereidingswijze:

  1. Schil de appels en snijd deze in kleine stukjes.
  2. Als je het nog niet hebt gedaan: schil de gember en snijd deze in fijn, of rasp de gember.
  3. Zet een pan met het liefst een dikke bodem op het vuur.
  4. Verhit hierin de Ghee en voeg achtereenvolgens de anijszaad, kaneelstokje, kruidnagels, gember en chilivlokken toe.
  5. Roer alles goed door elkaar. Zodra de geur van de anijszaadjes vrijkomt, voeg je de appel en de kurkuma toe.
  6. Roer goed door. Voeg daarna het water toe.
  7. Zet het vuur op middel-hoog en dek de pan af met een deksel.
  8. Roer regelmatig door. Je kunt de appel een beetje fijn pletten met een lepel. Voeg naar wens nog een scheutje water toe.
  9. Voeg tegen het einde nog de kokosbloesemsuiker toe. Hierdoor dikt de chutney wat in.
  10. Serveer ongeveer 1EL chutney bij de maaltijd (ok, of net iets meer om jezelf lekker te verwennen 😉 ).

Je kunt de chutney in een afgesloten pot (liefst glazen pot) ongeveer 3 a 4 dagen bewaren.

*Extra tips:
Je kunt ook in stukjes gesneden dadels, rozijnen en/of bijvoorbeeld in stukjes gesneden gedroogde vijgen toevoegen. Geeft weer net een andere dimensie aan de chutney!

Nog een tip:
Deze chutney leent zich ook perfect als lekkere toevoeging bij het ontbijt: bijvoorbeeld bij je bakje havermout of basmatirijst. Weet je van te voren al dat je deze chutney voor je ontbijt gaat gebruiken? Dan zou ik persoonlijk net wat minder chili eraan toevoegen 😉. Maar hey, dat is persoonlijk he. Varieer vooral lekker zelf!

Laatste tip:
Je kunt deze chutney ook maken met peer, heerlijk voor in de herfst bijvoorbeeld.

P.S.
Zit je kort in je tijd? Dan kun je het schillen van de appels ook achterwege laten. Bij voorkeur wel schillen, want schil is lastiger te verteren, vandaar dat ‘m er het liefste af halen.

 

Smikkelze! 

Liefs, Liese & Janneke