Kruiden, gebruik jij ze als je kookt?

Janneke Schuurman

Komijn, koriander, tijm, basilicum, ken je ze? Gebruik je ze? Ze zijn geweldig om toe te voegen, niet alleen aan de warme maaltijd, maar ook aan je warme dranken! 

Ik ben best benieuwd hoe jouw kruidenla eruit ziet, maak je er veel gebruik van. Of misschien heb je wel geen la, maar staan de kruiden op je aanrecht. Of heb je helemaal geen kruiden die je gebruikt!

Ook al heeft iedereen z’n eigen gewoontes met koken, ik hoop dat onderstaande je mag inspireren je kruiden, vers of gedroogd, weer eens met een frisse blik te bekijken.

Janneke haar eerste Ayurvedische kookworkshop
Toen ik mijn eerste Ayurvedische kookworkshop mocht volgen, vroeg ik me in eerste instantie af, wat dat dan is… Ayurvedische koken. Na het weekend zijn vooral de kruiden me bijgebleven. De enorme diversiteit, maar ook de impact die het kan hebben op je spijsvertering, op je lichaam en op je geest!

Volgens Dr Vasant Lad, uit het boek ‘de Yoga of Herbs’:

‘Herbs are used as ‘special foods’, serving to eliminate excessess and strengthen deficiencies. While they may possess a powerful nutritive impact on a weakened body, their primary action is to stimulate particular organ functions.’

Kruiden worden in de Ayurveda als medicijn gebruikt, maar ook in het dagelijkse leven, bij elke maaltijd.

Elk kruid z’n eigen speciale werking
De spijsvertering staat centraal bij Ayurveda. En laat dat nou net de plek zijn waar kruiden een geweldige impact op kunnen hebben. Ik heb het dan niet alleen over zout en peper, maar ook over de keukenkruiden uit de Italiaanse keuken, zoals oregano, tijm en basilicum, en de kruiden die je misschien eerder in je thee drinkt, zoals gember en munt! – Of bijvoorbeeld de kenmerkende Ayurvedische thee: gemaakt van komijn-, koriander,- en venkelzaadjes. Beter bekend als KKV-thee.

Elke kruid heeft z’n eigen speciale werking op het lichaam. Een flink aantal kruiden, zoals komijn, venkelzaad en korianderzaad ondersteunen de spijsvertering. Misschien werkt jouw vuur iets te hard, dan zijn de venkel (zaadjes) een goede keuze omdat ze eerder verkoelen. Maar mag jouw vuurtje wel iets harder branden ~ je hebt bijvoorbeeld snel last van een opgeblazen gevoel na de maaltijd, dan is komijn, wat eerder verwarmend werkt, een goede keuze.

Nou klinkt dit misschien ingewikkeld, maar als je ermee aan de slag gaat kan je zelf ervaren wat het voor je doet!

Een aantal kruiden die je kan gebruiken zijn:

~ Komijnzaad

~ Venkelzaad

~ Gember (vers of als poeder)

~ Kardemom (poeder of vers uit de peul en zelf fijn maken)

Om af te sluiten met nog een prachtige zin uit hetzelfde boek, The yoga of Herbs:

 

'Plants bring us the love, the nourishing power of the sun, which is the same energy of all stars, of all light. They offer us not only their nutritive value but the very light and love from the stars, from the cosmos whose messengers they are.'

Heb je vragen of ben je benieuwd welke kruiden goed zijn voor jou? Stuur ons een bericht en wie weet kunnen we in een consult een mooie mix ontwikkelen, passend bij jouw basisconstitutie en bij het seizoen.

Liefs, Janneke

P.S.
Zin om te gaan koken met kruiden of kun je wel wat inspiratie in de keuken gebruiken? Dan is onze Receptenbundel misschien iets voor jou.

Tip: Pit & Pit heeft een mooi assortiment van (biologische) kruiden. Deze website kunnen we je zeker aanraden.